Odmah dobijte pomoć

  Pročitao sam Politika privatnosti

  10 miliona dolara se oporavilo za studenta koji je pretrpeo paralizu posle pogrešne dijagnoze u Hitnoj pomoći.  

   

  Džejms Lavoi i Ben Lavoie su se 2014. dogovorili da zastupaju mladog studenta u vanrednom slučaju medicinske nepravilnosti.  Studentkinja je patila od glavobolje i opštih simptoma bolesti tokom prethodnog leta, a lekari nisu mogli da utvrde izvor problema.  Onda se u oktobru 2013. student toliko razboleo da su on i njegova devojka odlučili da mora da ode u lokalnu Hitnu pomoć na lečenje. Pozvao je majku pre odlaska u bolnicu, i osetivši ozbiljnost situacije, ona je vozila 70 milja da prisustvuje i zakazanom pregledu.

  Mladić se u bolnici požalio na najgoru glavobolju u životu, poteškoće sa vidom, vrtoglavicu, mučninu, nestabilnu ravnotežu, poteškoće u hodanju poslednjih nekoliko dana i nedavno mršavljenje.  Lekar Odeljenja za vanredne situacije koji je prisustvovao mladiću zabeležio je svoje simptome, primetio da ima nistagmus (abnormalno kretanje očiju), ali je primetio inače normalan neurološki pregled. Nije ispitala njegovu sposobnost hodanja.  Student, njegova devojka i njegova majka su se žalili da su više puta tražili da doktor uradi CT skener ili magnetnu rezonancu mozga mladića, ali je doktor odbio, umesto toga dijagnostikovao je glavobolju od migrene i obavestio porodicu da od kada mu je narednog dana postavljena magnetna rezonanca (po nalogu drugog lekara koji je lečio mladića zbog simptoma glavobolje) nije bilo potrebno skeniranje Vreme.  Mladić je otpušten iz Odeljenja za vanredne situacije.

  Tragično, student se vratio u stan svoje devojke, nastavio da se razboljeva, a onda se srušio.  Ispostavilo se da je bolovao od akutnog hidrocefalusa (previše cerebralne kičmene tečnosti se naginje na njegov mozak od nedijagnostikovanog meningitisa), a pritisak na njegov mozak doveo je do toga da on pati od hernije mozga.  Zamalo je umro. Međutim, podvrgnut je hitnoj operaciji mozga u drugoj lokalnoj bolnici, a oni su mu spasili život. Ipak, povreda mozga izazvala je trajne neurološke povrede koje su rezultirale time da je bio kvadriplegičar.

  Dћejms i Ben Lavoi su pregledali sluиaj od strane pet renomiranih lekara: dva lekara urgentne medicine, neurologa, neurohirurga i neuro-radiologa.  Njihov konsenzus je bio da lekar hitne pomoći koji je prisustvovao mladiću ima obavezu i obavezu po prihvaćenim standardima brige o urgentnoj medicini da uradi CT skener pacijenta koji predstavlja simptome i istoriju koju je student uradio.  Osim toga, bilo je izvesno da je urađen CT, da bi bio izvršen jednostavan hirurški zahvat za oslobađanje pritiska tečnosti na mozak i mladić ne bi imao trajne povrede.

  Džejms i Ben su tužili lekara bolnice i hitne pomoći zbog propusta da pravilno dijagnostikuju i leče mladića.  Reagujući na to, advokati bolnice i lekara tvrdili su da nije potreban CT po standardu nege, da je doktor predložio, ali nije naredio mladiću da se podvrgne CT-u, kao i da ga je odbio.  Ova sugestija skeniranja i odbijanje pacijenta nije zabeležena u medicinskom kartonu, što je u stvari u suprotnosti sa tim da je bilo koji CT ponuđen.

  Slučaj je energično parničen godinu i po dana i samo nekoliko nedelja pre suđenja slučaj je rešen za 10 miliona dolara.  Iznos nagodbe bila je cifra koja je omogućila mladiću da dobije svu negu, lečenje i pomoć koja će mu biti potrebna do kraja života, istovremeno mu dozvoljavajući mogućnosti za lični, obrazovni i socijalni rast.  Postići ovakav ishod za tako mladog, vrednog divljenja i inspirativnog klijenta nesumnjivo je bio jedan od najznačajnijih događaja za karijere i Džejmsa i Bena, a bilo je još zadovoljavajuće raditi to zajedno.

  Lindell & Lavoie, LLP

  2420 Centar Selo
  431 Južna Sedma ulica
  Mineapolis, MN 55415-1801

  Toll Free: 888-339-8811
  Tel: 612-339-8811
  Faks: 612-349-6806